Millainen tapetti on hyvä valinta lastenhuoneeseen?

Lastenhuoneen tapetin valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä tapetin avulla huoneeseen voi luoda aivan erityisen, toivotunlaisen, tunnelman melko pienellä budjetilla. Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä lastenhuoneen tapetin valintaan.

Lapsi mukaan tapetin valintaan!

Suunniteltaessa lastenhuonetta on hyvä ottaa lapsi ikätasonsa mukaisesti mukaan tapetin valitsemiseen. Arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun puolella puhutaan runsaasti suunnittelutavasta, jossa asuntojen ja asuinympäristöjen tulevat asukkaat otetaan mukaan sekä suunnittelu- että toteutusprosessiin aktiivisina toimijoina, joilta arkkitehdit ja muut alan ammattilaiset saavat arvokasta tietoa asukkaiden tarpeista ja toiveista asuntoa tai asuinympäristöä kohtaan. Tällainen suunnitteluprosessi on voimaannuttava ja tulokset ovat yleensä erityisen toimivia. Liian usein kuitenkin unohdetaan, että myös lapsi voidaan ottaa mukaan suunnittelu- ja toteutusprosesseihin.

Kenelläpä muulla kuin lapsella olisi paras näkemys siitä, millaisia tarpeita ja toiveita suunniteltavaa lastenhuonetta kohtaan on? Juuri lapsi tulee asumaan suunniteltavassa huoneessa, joten juuri hänellä tulisi olla sanavaltaa siinä, kuinka huone sisustetaan ja millainen tapetti huoneen seinille valitaan. Liian usein näkee lastenhuoneita, jotka on selvästi tehty aikuisen makuun sopiviksi tai jotka eivät vastaa kyseisen lapsen omaa makua. Poikatyttö tuskin viihtyy vaaleanpunaisessa prinsessahuoneessa, joka on ylikuorrutettu ruseteilla ja erilaisilla hörhelöillä ja rauhallisesta menosta pitävä hieman arka poika tuskin nauttii tapeteista, joissa seikkailee pelottavia supersankareita tai nurkan takana vaanivia kummituksia. Tiukkojen sukupuoliroolien ei pitäisikään antaa rajoittaa lastenhuoneen tapettivalintoja!

Lisäksi lastenhuoneen sisustussuunnittelussa voi ja tulee käyttää mielikuvitusta! Yleensä juuri lapsille on ominaista runsas mielikuvituksen käyttö, minkä lisäksi he uskaltavat päästää mielikuvituksensa valloilleen aikuisia vapaammin. Tämä on yksi niistä syistä, joiden vuoksi lapsen pitäisi päästä mukaan oman huoneensa suunnitteluun ja toteutukseen sekä tekemään huoneensa tapetti- ja muita materiaalivalintoja. Lasten maku saattaa poiketa suurestikin aikuisen mausta ja jos lapsen ehdottamat koko seinän peittämät Spidermanit tai muut supersankarit tuntuvat aikuisesta liian övereiltä, saattaa olla kompromissien paikka. Ehkäpä Spiderman-kuvio voisi olla hillitympää tai kenties teemaa voisi tuoda esiin vaikkapa huoneen tekstiileissä, jolloin tapetti voisi olla hillitty ja lähinnä väreiltään teemaan sopiva?

Suosi kestäviä ja pestäviä tapetteja

Lastenhuoneessa saattaa syntyä tavallista enemmän sotkuja, joten seinien tapetteina kannattaa suosia mahdollisimman kestäviä ja mahdollisesti myös pestäviä tapetteja. Hyvä idea on tapetoida yksi tehosteseinä kauniilla tapetilla ja maalata muut seinät pestävällä maalilla, joka sopii tapetin ja huoneen tekstiilien värimaailmaan. Lastenhuoneen pinnoilta saattaa löytyä niin maalia, liimaa, muovailuvahaa kuin ruokatahraisten käsien jättäminen kädenjälkiä, kun luovuutensa inspiroimat lapset leikkivät, askartelevat, muovailevat ja yleensäkin viihtyvät omassa huoneessaan. Olisi sääli, jos liian herkät materiaalit aiheuttaisivat sen, että lasten tulisi varoa sotkemasta paikkoja ja jos tämä varominen estäisi lasten luovuuden vapaata ilmaisua. Käytännöllisyys on lastenhuoneen yksi tärkeimmistä seikoista, mutta oikeilla valinnoilla käytännöllisyyden alttarille ei edes lastenhuoneessa tarvitse uhrata myöskään kivaa ulkonäköä, joka miellyttää huoneen omistajia.