Märkätilojen tapetit

Märkätilojen seinäratkaisuiksi ei välttämättä aivan ensimmäisenä tule harkinneeksi tapetteja, vaikka ne ovatkin aivan mahdollinen valinta myös märkätiloihin, kunhan tapettivalinnoissa ja tapettien sijoittamisessa vain ottaa huomioon muutamia seikkoja. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä märkätilojen tapettivalintoihin liittyen, joten jos olet aikeissa valita kotisi märkätilojen seiniin tapetit, kannattaa artikkeli lukea huolella alusta loppuun!

Tapetilla näyttävyyttä märkätiloihin

Kylpyhuoneissa ja muissa märkätiloissa on perinteisesti totuttu käyttämään seinissä laattoja. Nykyisin markkinoilla on kuitenkin tarjolla myös vettä kestäviä tapettimateriaaleja, kuten Wall and Deco WET SYSTEM -materiaaleja, joita voidaan käyttää kylpyhuoneiden lisäksi myös muissa märkätiloissa. Vedenkestävyytensä lisäksi laadukkaat vettä kestävät tapettimateriaalit ovat lisäksi paloturvallisia, joten niitä voi käyttää spa-osastoilla, vessoissa, kylpyhuoneissa sekä suihkutiloissa. Materiaali on suunniteltu kestämään kosteuden lisäksi myös vesisuihkua sekä höyryä. Lisäksi on syytä muistaa, että myös vettä kestämättömien tapettien käyttäminen on mahdollista märkätiloissa, kunhan vain pinnat suojaa lakalla ja tiiviillä lasilevyllä. Näin voidaan luoda upeita kokonaisuuksia vaikkapa keittiön välitiloihin.

Kuinka vettä kestävä tapetti asennetaan märkätiloihin?

Kun vettä kestävä tapetti aiotaan asentaa märkätiloihin, aloitetaan asennustyö tavallisella vesieristeellä. Tämän jälkeen seinäpinta maalataan ja sen annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen seinään sivellään tapettiliisteriä ja tapettivuodat päästään asentamaan seinään. Varmista etukäteen tapetin leveys. Kun tapetti on saatu kiinnitettyä seinään, sen pinta käsillään suojalakalla, jota levitetään pinnalle kolmikerroksiseksi suojakerrokseksi. Lakka auttaa pintaa hylkimään vettä. Muista, ettei kaikkia kolmea lakkakerrosta voi sivellä pinnalle samalla kertaa, vaan kunkin kerroksen välissä pinnan tulee antaa kuivua vuorokauden ajan. Netistä löytyy tarvittaessa vettä kestävän tapetin asennusvideoita, jotka auttavat tee se itse -tapetoijaa näyttävän lopputuloksen luomisessa.

Tapettiseinän puhdistus

Märkätilojen tapettiseinän puhtaanapito on helppoa. Tämä johtuu siitä, ettei tapettiseinän pintaan jää saumoja, jotka imisivät epäpuhtauksia. Juuri tämä on yksi tapettiseinän eduista verrattuna kaaleilla päällystettyihin märkätilojen seiniin.

Persoonallisuutta märkätiloihin tapettiratkaisuilla

Tapettiratkaisujen avulla kodin märkätiloihin on mahdollista luoda hyvinkin persoonallista tunnelmaa ja vaikkapa kylpyhuoneesta on mahdollista luoda aivan ainutlaatuinen kokonaisuus, joka kertoo jotakin siitä, mikä perheelle on tärkeää ja millaisista asioista perheessä pidetään. Hyvä esimerkki tästä on suihkutila, jonka eräs suomalainen pariskunta tapetoi Aku Ankoilla, jotka asennettiin tiiviin lasin taakse lakkakerrosten suojaamana. Tulos on upea ja erittäin persoonallinen!

Märkätiloissa voidaan myös leikitellä väreillä ja kuoseilla. Vaaleat ja tummat seinät luovat niihin aivan erilaisen tunnelman ja onkin sisustajasta kiinni, kumpi miellyttää enemmän hänen silmäänsä. Tapettivalinnoissa onkin kaikista tärkeintä, että ne miellyttävät tilojen käyttäjiä ja ovat käytännölliset ja helposti huollettavat. Jos etsit hyviä vinkkejä kotisi märkätilojen sisustamiseen, kannattaa pujahtaa hetkeksi vaikkapa Pinterestin pohjattomaan idea-aittaan. Palvelussa on helppo luoda ja jakaa tauluja, joihin voi pinnata itseä miellyttäviä ratkaisuja. Tauluun on helppo luoda oma taulu esimerkiksi kodin kylpyhuonetta ja keittiötä silmällä pitäen ja taulut ovat hyvä pohja persoonallisten märkätilojen suunnittelulle!