Epäonnistuneet tapettiratkaisut
Blogeissa ja sisustuslehdissä hehkutetaan toinen toistaan upeampia tapettiratkaisuja, mutta vähemmän puhutaan niistä epäonnistuneista ratkaisuista, joita kuitenkin monet tekevät. Tämä artikkeli lähestyykin tapetinvalintaa hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla ja esittelee nimenomaan epäonnistuneita tapettiratkaisuja. Kerromme myös muutaman vinkin, joiden avulla epäonnistuneita tapettiratkaisuja voidaan pyrkiä välttämään. Tämä voi auttaa välttymään ikäviltä korjaustöiltä sekä turhalta rahanmenolta!
Tiloihin sopimaton tapetti
Jos tiloihin on valittu tapetti, joka ei niihin selkeästikään sovi, voidaan tapettiratkaisua pitää epäonnistuneena. Vaaleanpunaiset hörhelötapetit sinisiä ja reippaita tapetteja arvostavan poikatytön huoneessa ovat osoitus tällaisista ratkaisuista. Jos taas tv- ja pelihuoneen sinänsä näyttävä suurikuosinen tapetti häiritsee pelaamiseen tai tv:n katseluun keskittymistä, ei tapettiratkaisu ole kovin toimiva, vaikka se näyttävä olisikin. Vaikka huone näyttäisi sinällään kauniilta tai näyttävältä, mutta jos se ei vastaan huoneen omistajan toiveita ja tarpeita, ei sisustusta voida pitää onnistuneena.
Monet tapettiratkaisut saattavat sinällään olla toimivia, mutta eivät välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla tilassa, johon ne on valittu. Kotiin ja yritystiloihin valitaan yleensä erilaisia tapetteja ja myös erilaisiin koteihin sopivat erilaiset tapettivalinnat.
Tiloihin sopimaton tapetti saattaa tarkoittaa myös sitä, ettei tapetti sovi käyttötarkoitukseensa. Esimerkiksi tavallinen tapetti ei toimi märkätiloissa – ainakaan, ellei sitä ole suojattu lasilevyllä – eikä kovin herkkä tapetti ole välttämättä paras valinta aktiivisten pikkulasten huoneeseen.
Myös värisävyt kannattaa huomioida valittaessa tiloihin sopivaa tapettia. Rauhoittumiseen ja rentoutumiseen tarkoitetussa makuuhuoneessa suositaan yleensä erilaisia värejä kuin vaikkapa olohuoneessa. Värien olisi myös hyvä sointua toisiinsa, jotta lopputulos olisi harmoninen ja miellyttävä.
Suttuinen työnjälki
Tapetoijan suttuinen työnjälki ei imartele seinässä. Jos tapettiliisteriä pilkottaa tapetin saumoissa tai tapetti on vinossa taikka kuprulla, ei voida puhua onnistuneesta työnjäljestä. Sama koskee valokuvatapetteja, joihin on valittu liian vähäpikselinen kuva. Tämän johdosta tapetin kuva on sumea ja luo seinään suttuisen vaikutelman. Valokuvatapettien kohdalla onkin aina tärkeää varmistaa etukäteen, että tapettiin valittu kuva on varmasti käyttötarkoitukseensa nähden riittävän laadukas.
Miten vääriä valintoja voi ehkäistä?
Usein toistettu motto kuuluu: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ja tämä pitää tapettivalintojen kohdalla erityisen hyvin paikkaansa. Suunnittele valinnat siis huolella! Tutki erilaisia vaihtoehtoja tapettikaupoissa ja vaikkapa Pinterestissä. Kysy rohkeasti neuvoa myös liikkeiden myyjiltä ja varmista moneen kertaan, että valitsemasi tapetti soveltuu siihen käyttötarkoitukseen ja niihin tiloihin, joissa aiot sitä käyttää.
Lastenhuoneen kohdalla olisi erityisen tärkeää, että lapsi saisi olla mukana tapettivalintojen tekemisessä, jotta huoneen tunnelma vastaisi hänen toiveitaan ja tarpeitaan. Vertaile myös värisävyjä ja mieti, sopivatko ne yhteen muun sisustuksesi ja kotisi tunnelman kanssa. Muista, että seinien värisävy saattaa vaihdella siihen kohdistuvan valon määrän ja laadun mukaan, joten kokeile tarpeen mukaan riittävän suurella näytepalalla valitsemaasi tapettia suoraan seinään ja katso miltä tapetti näyttää paikan päällä. Muista, että liian suuret kuviot kovin pienessä tilassa saattavat näyttää ahdistavilta ja että kovin pienet kuviot kovin suuressa tilassa saattavat kadota tilan keskelle.
Valokuvatapetin kohdalla on tärkeää varmistaa, että valitsemasi kuvan laatu riittää kuvan suurentamiseen tapetille. Usein liikkeistä löytyy ammattitaitoinen kuvankäsittelijä, joka osaa arvioida lähettämäsi kuvan laadun riittävyyden, ja kun kuvan laatu arvioidaan etukäteen, voidaan välttyä suttuisilta ja epätarkoilta teoksilta, jotka eivät näytä seinällä kovin hyviltä.
Suttuisen työnjäljen ehkäisemiseksi tulee varmistaa, että tapetoija tietää mitä tekee. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, voi olla hyvä jättää työ ammattilaiselle. Toisaalta tapetoiminen ei ole tähtitiedettä ja netistä löytyy hyviä tee se itse -videoita, jotka neuvovat tapetoimisen salat vaihe vaiheelta eli jos olet näppärä käsistäsi ja omaat visuaalista silmää, saatat saada aikaan oikein hyvän tapetoidun seinän, vaikket olisi ennen tapetoinut ainuttakaan seinää.
Suunnittelutyöhön kannattaa käyttää riittävästi aikaa, samoin erilaisten tapettimallien ja -materiaalien vertailuun. Itse työ tulee tehdä huolella, jotta työnjäljestä olisi iloa pitkäksi aikaa eivätkä pursuilevat liisterit häiritsisi katsojan silmää.